Eğitimcilerin Açlık Grevi Sona Erdi

• 26/01/2018 15:22

Nuriye Gülmen, Semih Özakça, Esra Özakça ve Mehmet Güvel açlık grevini sonlandırdı.

OHAL Komisyonu'nun açlık grevindeki eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın işe iade başvurusu hakkında olumsuz karar vermesi üzerine açlık grevciler izlemlerini sürdüren hekimleri ve avukatlarıyla beraber basın açıklaması düzenledi. Semih ve Esra Özakça’nın evinde 26 Ocak Cuma günü yapılan açıklamaya Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Vedat Bulut, TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, hekimler ve avukatları katıldı. Ayrıca aileleri ve dostları da açıklamaya destek verdi.

Kendilerine destek olan herkese bir bir teşekkürlerini ileten Gülmen “OHAL Komisyonunun hakkımızda verdiği kararı dün tebliğ aldık. Bu kararda işe iademizin reddedildiğini gördük. Yargı yoluna başvuracağız. Açlık grevimizi bugün, 324. gününde sonlandırıyoruz. Hastanede sağlığımıza kavuştuktan sonra mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Semih Özakça da “Direnişimiz halka umut oldu. Halktan farkımız yok. İki kişi, on kişi... Kaç kişi olursak olalım bir şeyler yapabileceğimizi gösterdik. Umudu büyüttük” sözlerini kaydetti. Komisyon kararına ilişkin de konuşan Özakça, bunun bir kazanım olduğunu belirtti. Yargı yolunun açıldığına dikkat çeken Özakça, “Bu direnişten önce böyle bir ihtimal yoktu” dedi.

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Vedat Bulut, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın takiplerinin Ankara Tabip Odası hekim heyeti tarafından yapılmasını istediklerini belirterek “Bunun bir nedeni vardı. Ankara Tabip Odası bağımsız bir hekim örgütü olarak objektif ve iyi hekimlik değerleri içerisinde kendileriyle ilgilendi. Hemen hemen gün gün 12 hekimle birlikte yoğun bir çaba içerisinde sağlık durumlarını takip ettik” dedi.

Medyada çıkan karalama kampanyalarında bahsedilen açlık grevinin nasıl bu kadar uzun sürebileceği sorusuna da yanıt veren Dr. Bulut şöyle konuştu:

“1996 ve 2000 yıllarındaki açlık grevlerinde yanlış müdahaleler nedeniyle hayata döndürme operasyonu hayatı söndürme operasyonuna dönüştüğü için 50. ve 60. günlerde çok kayıplar oluştu. Ancak bu açlık grevleri hekimler örgütüne birkaç şey öğretti. Belirli vitamin desteği ve mineral, karbonhidrat ile tuz alımlarının düzenlenmesiyle yaşam süresinin uzatılmasının mümkün olduğunu gösterdi” dedi. Muayene heyetinde yer alan hekimlere teşekkürlerini ileten Dr. Bulut açlık grevinin sonlanma aşamasından sonra yaşanacak süreci de şu şekilde açıkladı. “Özel bir protokolü vardır. Açlık grevleri multi sistem sorunu olduğu için her alandan multidisipliner bir tedavi gerekiyor. Bir hastanede ayrı bir beslenmeyle daha sonra iç sistem kontrolü yapıldıktan sonra yavaş yavaş sulu ve ardından katı gıdalara geçen altı haftalık bir süreçtir. İlk iki haftası farklı geçer ve sonraki dönemde normal gıdalara aktarım yoluyla devam eder. Bu konuda son derece deneyimli arkadaşlarımız var. Sağlık kurumlarında gereken yapılacak”

Sürecin başından itibaren tarafsız kaldıklarını vurgulayan Dr. Bulut “ Hekimler olarak ilk öğrendiğimizde üzülüp üzülmediğimizi dile getirmek zorunda değildik. Şu anda da sevinip sevinmediğimiz söylemek zorunda değiliz. Sebebi de biz bunu bir kere yaparsak daha sonra başka bir eylemcinin seçeceği kararda taraflı olacağımızı beyan etmiş oluruz. Biz Malta Bildirgesi, Tokyo Bildirgesi, İnsan Hakları Beyannamesi ve İstanbul protokolü gibi bir çok sözleşmeye bağlı durumdayız. Taraflı olamayız, kararlarına saygı göstermek durumundayız. Bu kararlarına saygı duyarak en iyi tıbbi yaklaşımla tedavilerini sürdürerek aramızda sağlıklı bir şekilde görebilmeyi temenni ediyoruz” sözlerini kaydetti.